Skip to main content

De Tjeerd de Jongprijs 2011

Voor de Tjeerd de Jongprijs 2011 werd een drietal studenten genomineerd van de opleiding Dierwetenschappen aan de Wageningen UR die in de afrondende fase van hun studie deelnemen aan het vak Research Mastercluster. In het kader van dat vak schreven zij een voorstel voor een eigen onderzoeksproject waarmee zij meedongen naar de prijs.

De jury in 2011 bestond uit twee wetenschappelijke hoogleraren van de universiteit en een afvaardiging van het bestuur van de Stichting.

  • Prof. dr ir Bas Kemp – Directeur WIAS
  • Prof. dr ir Johan van Arendonk – Dean Wageningen Graduateschool

De juryleden van de Stichting zijn Prof. dr Herre Kingma, voorzitter van de Stichting en Erik Meijer, bestuurslid van de Stichting en verantwoordelijk voor de controle op de studievoortgang.

Uitreiking Tjeerd de Jongprijs 2011

De Raadszalen van het bestuurscentrum van de Wageningen UR waren vrijdag 4 november 2011 het toneel van de zeer geslaagde bijeenkomst waarin de Tjeerd de Jongprijs 2011 is uitgereikt. De aanwezige belangstellenden waren afkomstig uit de kring van oud-pensieontvangers, medewerkers van de universiteit en familieleden.

De aanwezigen werden welkom geheten door de voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR, dr Aalt Dijkhuizen. Daarna gaf Johan van Arendonk uitleg over de procedurele kant van de prijsuitreiking. Herre Kingma nam namens Gebroeders De Jong’s Leen het woord en vertelde over de geschiedenis van het Leen.

Er waren drie genomineerden voor de Tjeerd de Jongprijs 2011. Carmen Embregts met haar onderzoeksplan over het verbeteren van het immuunsysteem bij vissen. Henrieke Tonkes met haar plan voor onderzoek naar plankton in het zeewater rond de Noordpool. En Corné Rademaker met zijn plan voor onderzoek naar het verminderen van fosfor in voeding voor kippen.

Alle drie hielden een pitch van enkele minuten ten overstaan van jury en publiek over hun onderzoeksplannen. Het publiek had na iedere pitch de mogelijkheid tot het stellen van vragen en maakte daar gretig gebruik van. Het publiek, dat voor een deel uit leken bestond, stelde ook niet inhoudelijke vragen hetgeen een goede oefening bleek te zijn voor de genomineerden.

Na rijp juryberaad is Henrieke Tonkes gekozen tot winnaar van de Tjeerd de Jongprijs 2011. Corné Rademaker eindigde als runner up en Carmen Embregts verdiende een eervolle derde plaats.

Henrieke Tonkes ontving de symbolische cheque van 2.000 euro, bloemen en de koebeker. Zij zal dit bedrag besteden aan het behalen van haar brevet voor onderzoeksduiken zodat zij tijdens haar onderzoek op de Noordpool ook onder het poolijs haar werkzaamheden kan verrichten.

Vanwege het hoge niveau van de presentaties en ingediende onderzoeksplannen was besloten de overige twee genomineerden ook een prijs toe te kennen. Corné Rademaker en Carmen Embregts ontvingen ieder 1.000 euro met bloemen en de koebeker. Corné gaf aan stage te willen gaan lopen aan de universiteit van North Carolina. Carmen wil haar kennis uitbreiden aan de universiteit van Aberdeen.

Gebroeders De Jong’s Leen wenst alle drie heel veel succes in hun (wetenschappelijke) carrière en hoopt op deze wijze een steentje te hebben kunnen bijdragen aan het behalen van hun doel.

Hieronder treft u een foto aan van de prijsuitreiking. Volgend jaar zal wederom in samenwerking met de Wageningen UR de Tjeerd de Jongprijs 2012 worden uitgereikt.

 

In het midden winnares Henrieke Tonkes geflankeerd door Carmen Embregts en Corné Rademaker en het bestuur van Het Leen na de uitreiking van de Tjeerd de Jongprijs 2011.