Skip to main content

Tjeerd de Jongprijs 2016

De Tjeerd de Jongprijs 2016 is op 4 november 2016 tijdens een ceremonie in het Zodiac gebouw van de universiteit van Wageningen uitgereikt aan Joëlle Janssen. De medegenomineerden waren Fernando Bueno Guterriez uit Spanje en Young Lim Lee uit Zuid Korea. Een internationale samenstelling die in de zes jaar dat de Tjeerd de Jongprijs wordt uitgereikt zelden werd gezien. Alle drie hadden deelgenomen aan het vak Research Master Cluster en waren geselecteerd om met hun onderzoeksproject deel te nemen aan de Tjeerd de Jongprijs 2016

Joëlle presenteerde haar onderzoeksproject waarbij haar doel was te onderzoeken of bepaalde aminozuren de werking van het aangeboren immuniteitssysteem kunnen verbeteren.

Het onderzoeksproject van Fernando betrof een onderzoeksvoorstel waarin hij via data analyse wilde onderzoeken of beperking van DNA elementen bijdraagt aan een betere bepaling van de genetische samenstelling van varkens. Young Lim gaf uitleg over haar onderzoeksproject waarin zij wil onderzoeken hoe de blootstelling van varkens aan hitte epigenetische mechanismen in werking zet die voor veranderingen in de groei zorgen.

Ondanks de complexiteit van de onderzoeksprojecten wisten bestuursleden van de stichting, bewust of onbewust, een aantal zinnige vragen af te vuren op de kandidaten. Of de antwoorden op die vragen tot verheldering bij vragenstellers heeft geleid is onduidelijk gebleven. Duidelijk was wel dat het niveau van de onderzoeksvoorstellen en presentaties zo hoog van was dat de jury de tijd moest nemen om tot een afgewogen oordeel te komen.

Jurylid Herre Kingma hield het tijdens de uitreiking het publiek lang in spanning over de uitkomst van het juryberaad. Tot winnaar werd uitgeroepen Joëlle Janssen. Zij ging naar huis met de hoofdprijs: een bedrag van 2000 euro te besteden in het kader van haar opleiding. Fernando Bueno Gutierrez en Young Lim Lee ontvingen ieder een prijs van 1000 euro. Daarnaast kregen alle drie de bekende koebeker en bloemen uitgereikt. Het bestuur feliciteert alle drie winnaars van harte met hun prijs en wenst hun veel succes met hun wetenschappelijke carrière.

Na afloop van de ceremonie was er de gelegenheid om na te praten in de hal van het Zodiac gebouw onder het genot van een hapje en een drankje. De zesde editie van de Tjeerd de Jongprijs was een zeer geslaagde bijeenkomst. Het bestuur dankt docenten en medewerkers van de Animal Science Group dan ook hartelijk voor de organisatie van de prijsuitreiking.

Update

Hierbij een verslag van de winnaar, Joëlle Janssen, van haar zes maanden stage bij de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk.