Skip to main content

Tjeerd de Jongprijs 2015

Vrijdag 30 oktober 2015 werd voor alweer de vijfde keer in Wageningen de Tjeerd de Jongprijs uitgereikt. Plaats van uitreiking was het Zodiac gebouw van de universiteit van Wageningen.

De uitreiking vond plaats onder grote belangstelling. Naast een uitgebreide delegatie van de kant van de stichting hadden veel familieleden, vrienden en medestudenten de moeite genomen aanwezig te zijn. De jury bestond ook dit jaar uit drie personen. Voorzitter van de jury was Henk Bovenhuis die optrad namens de universiteit. Namens de stichting namen Herre Kingma en Eelco de Graaf deel aan het juryberaad.

Drie genomineerden voor de Tjeerd de Jongprijs afkomstig uit de groep studenten die het vak Research Master Cluster hadden gevolgd, hielden een voordracht waarin zij hun onderzoeksproject presenteerden. De drie genomineerden voor 2015 waren in willekeurige volgorde:

  • Ruben Groot met zijn onderzoeksproject naar de vertering van chitine in vissen door in vissen aanwezige enzymen waarbij wordt onderzocht hoe dat gebeurt.
  • Kikkie Poels met haar onderzoeksproject waarin onder meer wordt onderzocht hoe stoffen zoals vitamine B3 invloed hebben op metabolisme en de beschermende functie van darmcellen.
  • Lieske van Eck met haar onderzoeksvoorstel naar de empathie van varkens met als doel meer te weten te komen over de overdracht van emoties tussen varkens.

Nadat de genomineerden vragen hadden beantwoord uit het publiek trok de driekoppige jury zich terug voor beraad. Het viel te verwachten dat de jury veel tijd nodig had want hoe kies je een winnaar uit deze drie goede kandidaten die allen een uitstekende voordracht hielden? Het lukte de jury een winnaar aan te wijzen. Lieske van Eck kon de Tjeerd de Jongprijs 2015 mee naar huis nemen. Zij ontving uit handen van Herre Kingma de cheque met een waarde van 2000 euro. Er werden twee tweede prijzen uitgereikt. Ruben Groot en Kikkie Poels eindigden op een gezamenlijke tweede plaats goed voor een geldprijs van ieder 1000 euro. Alle drie ontvingen als aandenken de ‘koebeker’ van de stichting en een bos bloemen.

De vijfde uitreiking van de Tjeerd de Jongprijs was een geslaagde bijeenkomst. Mogelijk gemaakt door de inzet van docenten en medewerkers van de universiteit, jury en publiek, en de inspanningen van de studenten die met grote toewijding deel hebben genomen aan het vak Research Master Cluster. Het bestuur van de stichting dankt allen dan ook hartelijk voor hun bijdrage aan de ceremonie en wenst de genomineerden veel succes in hun verdere carrière.