Skip to main content

Tjeerd de Jongprijs 2014

Vrijdag 14 november2014 is voor de vierde keer de Tjeerd de Jongprijs 2014 uitgereikt. De onderzoeksprijs op het gebied van dierhouderij en economie.

Plaats van de uitreiking was wederom het Zodiac gebouw van de Wageningse universiteit waar die middag de drie genomineerden, de medewerkers van de universiteit, het bestuur van de stichting en genodigden aanwezig waren om de uitreiking bij te wonen.

De inleidende praatjes werden gehouden door Prof. dr Bas Kemp van de universiteit en Prof. dr Herre Kingma, voorzitter van de stichting. Zo werden de aanwezigen geïnformeerd over de te volgen procedure en de achtergrond van de Tjeerd de Jongprijs.

De drie genomineerden voor 2014, allen excellente studenten die hadden meegedaan aan het vak Master Research Cluster waarin zij hun onderzoeksprojecten ontwikkelden, waren:

  • Sem Jacobs met haar onderzoeksvoorstel dat de procesdynamiek moet laten zien van een optredende immuunreactie, in real time beelden maken van de opname van antigenen en de beweging van immuuncellen, in zebravissen.
  • Jerine van Eijk met haar onderzoeksvoorstel naar de effecten van darmflora op het sociale gedrag van kippen, met name op het pikken van veren bij eierleggende kippen.
  • Jonna Koper met haar onderzoeksvoorstel naar de invloed van voedingseiwitten en beweging op het immuunsysteem in snel verouderende muizen.

Alle drie presenteerden de genomineerden tijdens hun pitch met verve hun eigen onderzoeksproject. Tussendoor was er traditiegetrouw tijd ingeruimd voor het stellen van vragen aan de genomineerden. Vele vragen kregen zij te beantwoorden waarbij de aanwezigen onder meer veel belangstelling toonden voor het gezond ouder worden van muizen. Waarschijnlijk was dat omdat de vragenstellers dachten persoonlijk te kunnen profiteren van dat onderzoek.

Het niveau van alle pitches en de onderzoekprojecten bleek hoog. Ongebruikelijk langdurig beraad door de driekoppige jury was dan ook nodig om een winnaar aan te wijzen. De jury bestaande uit Bas Kemp, Herre Kingma en Erik Meijer besloten de prijs toe te kennen aan Jerine van Eijk. Zij ontving de symbolische cheque van 2.000 euro. Sem Jacobs en Jonna Koper werden wegens de hoge kwaliteit van hun onderzoeksproject en pitch ieder verblijd met een geldprijs van 1.000 euro. Allen kregen als aandenken de ‘koebeker’ van Makkummer aardewerk en een bos bloemen. Wij wensen alle drie veel succes met het uitvoeren van hun onderzoeksproject en tevens een mooie toekomst, al dan niet in de wetenschap.

Onze dank gaat uit naar de WUR en haar medewerkers voor de organisatie van de Tjeerd de Jongprijs 2014. In het bijzonder danken wij Jan van der Poel die als organisator van vier van de evenementen op rij afscheid nam wegens pensionering. Voor opvolging is inmiddels gezorgd.